[BG]   EN  
bulgarianbreeds.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(1586)
Произход на домашните животни (Origin of the domestic animals)
Календар
Изложби / Exhibition/ Shows
Bulgarian cattle breeds
Bulgarian buffalo breeds
Bulgarian horse breeds
Bulgarian swine breeds
Bulgarian sheep breeds
Bulgarian goat breeds
Bulgarian chicken breeds
Bulgarian turkey breeds
Bulgarian goose breeds
Bulgarian pigeon breeds
Bulgarian dog breeds
Bulgarian rabbit breeds
Other breeds from Bulgaria
Галерия изложби (Еxhibition gallery)
Моите животни (My animals)
Книги (Books)
Използвани източници (References)
Bulgarian breeds
За контакти
Връзки (Links)Bulgarian chicken breeds
"Bulgarian chicken breeds"   « Предишна   Следваща »
ЧЕРНА ШУМЕНСКА КОКОШКА (Black Shumen/Shumenska chicken)

ЧЕРНА ШУМЕНСКА КОКОШКА Българска порода за яйца създадена, чрез кръстосване на местни кокошки с Черна минорка. Тази породна група се е оформила в района около Шумен, смятаща се за единствената наша специализирана порода за яйца. Работата по усъвършенстването на породата е спряла още в началният етап. Предимствата на Черната шуменска кокошка пред останалите яйценосни породи са високата й издръжливост на неблагоприятни условия, малкият разход на фураж, ниската жива маса. По продуктивност черните шуменски кокошки значително отстъпват на висококачествените съвремени хибриди. Поради ниската носливост породата не е развита и не отговаря на съвременните изисквания, ето защо тя не е широко разпространена, а се отглежда в някои частни стопанства в района на Шумен , и се съхраняват в Стара Загора и Шумен, като генофонд. Живата маса на кокошките е 1,5кг., а на петлите 2-2,5кг. носливостта е ниска, кокошките снасят 150-160 яйца с бял цвят на черупката и средна маса 50-52гр. оперението е черно, като при петела опашката и крилата са с блясък и зелен оттенък. Породата може да намери приложение в получаването на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
3. Caseydox
16.03.17
23:31
wh0cd847649 <a href=http://viagraprice2017.com/>view site</a>
2. dr_lukanov
26.05.10
22:52
Привет, наистина черупката на яйцата на Черна шуменска кокошка не е чисто бяла, както е при Легхорн, Бракел, Минорка и др. породи снасящи бели яйца. Светло кремав цвят на яйчната черупка имат кръстоските на Черна шуменска кокошка с породи снасящи яйца с кафяв цвят, докато яйцата на чистопородните кокошки са с "мръсно-бял" цвят. Ето и снимка на яйце на Черна шуменска кокошка:
http://www.feathersite.com/Poultry/CGP/Shumenska/BRKShumen.html
1.
26.05.10
22:25
Тази порода е ниско продуктивна, не снася бели яйца както се твърди.по скоро са светло кремави.Породата е много чувствителна към Spiroheti.само яйцата са големи, имайки предвид живата маса.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.123